Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych na całym świecie. Dzisiaj posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić wolno jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.