Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. restauracja włoska Bianca w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film